Glade House, Remuera, Auckland
       
     
GLADE HSE_4013.jpg
       
     
GLADE HSE_3812.jpg
       
     
GLADE HSE_3818.jpg
       
     
GLADE HSE_3852.jpg
       
     
GLADE HSE_3879.jpg
       
     
GLADE HSE_3907.jpg
       
     
GLADE HSE_3952.jpg
       
     
GLADE HSE_3968.jpg
       
     
GLADE HSE_3971.jpg
       
     
GLADE HSE_3803.jpg
       
     
GLADE HSE_4011.jpg
       
     
GLADE HSE_3891.jpg
       
     
GLADE HSE_4034.jpg
       
     
Glade House, Remuera, Auckland
       
     
Glade House, Remuera, Auckland

This project is a renovation of a late 1950's residential dwelling in a bush glade setting in suburban Remuera. The house is modernist in style, typical of the period with low-pitched gabled roof, raking ceilings and exposed rafters.

Fundamental to the re-design was the notion of providing "graduated connections" to the surrounding glade, physical and visual.

Spaces are divided by a "blade" element that alters the entrance's appearance by extending the original chimney breast and pulls together the two floors as well as creating a stairwell that accommodates two fireplaces - one exterior, one interior.

The new entry has been lowered and the structure floated over a pool of water to give a sense of lightness that reflects light into the inner recesses of the lower level through an aperture that once was the study window.

Alterations to the upper private wing look to better utilise existing space; a reconfigured Master bedroom/new ensuite, new bathroom and additional bedroom.

The new garage extrudes from the existing gable form and is wrapped in a mixture of clear acrylic sheet/over-slatting and stained shadowclad ply.  A new ramp connection to the rear entry is covered by an "attached' series of angle frames with open slats fixed to allow secure passage whilst maintaining light and openness.

Kitchen, Dining and Living spaces featuredinsertions of new interior units and new or upgraded exterior joinery units to enhance connections to extended deck spaces and outdoor fire area.

The lower floor area now incorporates guest accommodation and additional bar space that provides a facility for guests to cater for themselves with connections off this space to a deck/patio area and landscaped gardens.

NZIA LOCAL AWARD WINNER - 2012 - HOUSING

"A sixties bungalow has been subtly and sensitively altered to create an elegant and warmly-toned treasure in a suburban glade. The flow of air and play of light has been masterly handled in realising a restful house that is a joy to inhabit. In the careful grafting of new elements to existing structure the architects have provided a demonstration of sustainability in action. The architect's empathy with the site and the client's needs is evident in the restrained artistry of a house that's truly at home in its natural environment." Jury Citation

Photography by © Patrick Reynolds

GLADE HSE_4013.jpg
       
     
GLADE HSE_3812.jpg
       
     
GLADE HSE_3818.jpg
       
     
GLADE HSE_3852.jpg
       
     
GLADE HSE_3879.jpg
       
     
GLADE HSE_3907.jpg
       
     
GLADE HSE_3952.jpg
       
     
GLADE HSE_3968.jpg
       
     
GLADE HSE_3971.jpg
       
     
GLADE HSE_3803.jpg
       
     
GLADE HSE_4011.jpg
       
     
GLADE HSE_3891.jpg
       
     
GLADE HSE_4034.jpg